<
Obecny czas: 04 Wrz 2010, 17:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: aiptasia - plaga ! pomocy !!
PostWysłany: 29 Mar 2010, 22:11 

Dołączenie: 29 Mar 2010, 21:59
to moj pierwszy post więc witam wszystkich na forum. Nie wiem czy ten post zostawilem we wlasciwym dziale ale ten wydawał mi się najodpowiedniejszy.
Kiedy zakladałem swoje akwarium na skale zauwazylem dwie aiptasie, jednak czytajac porady kolegów z innego forum na poczatku nie chciałem ich dotykac z nadzieją że się nie rozplenią. Niestety po pewnym czasie na skale zaczęło pojawiać się coraz więcej tych niepożądanych ukwiałów. Próbowałem usuwać je wodą z kwaskiem, mierząc do nich ze strzykawki zaopatrzonej w igłę, kilka sztuk padło, a przed tym zmieniło barwę na mętną i powoli się rozpadały. Po miesiący aiptasie zaczeły zajmować wszystkie możliwe miejsca w cąłym obiegu, Są na tylnich szybach, pompach cyrkulacyjnych, piasku a nawet zaczęły rosnąć miedzy glonami w refugium. Macie jakiś skuteczny sposób żeby ich się pozbyć nie ingerując zbyt w system w akwarium ? Mam na mysli wszystkie operacje wyamagające przekladania skaly, gotowania skały bo przecież ją to wyjałowi z całego życia... Czy któreś ze zwierząt, które żywią się min aiptasia jest szczególnie skuteczne ? Które z nich moglibyście polecić do 130l akwarium ?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość